Select Page

Svjetski dan beskućnika- 10. listopada

Svjetski dan beskućnika- 10. listopada

Svjetski dan beskućnika se svake godine obilježava 10. listopada. Cilj obilježavanja ovog dana je senzibiliziranje javnosti za problematiku beskućništva.

Beskućništvo je najekstremniji oblik siromaštva i socijalne isključenosti. U Hrvatskoj je evidentirano 2000 beskućnika, a u prihvatilištima za beskućnike ima samo 450 mjesta za njihov smještaj.

Beskućnici su korisnici novčanih naknada i socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi, a putem nevladinih organizacija se organiziraju različiti oblici podrške kako bi se beskućnicima olakšalo uključivanje u društvo i rješavanje problema s kojima se susreću.

Beskućnici su osobe koje su u svom životu donijeli pogrešne odluke, koji su se zbog različitih životnih situacija (ovisnosti, gubitak obitelji, ostanak bez posla, prezaduženost) ostali bez stana i egzistencije i našli se na ulici. Svaki beskućnik ima svoju životnu priču, a svaki od njih ima različite sposobnosti snalaženja u životnim situacijama. U svakom slučaju, bez podrške i pomoći zajednice samo se rijetki od njih mogu vratiti normalnom životu i riješiti svoje probleme.

Skip to content