Select Page

KAKO POSTATI UDOMITELJ ZA DJECU

KAKO POSTATI UDOMITELJ ZA DJECU

KAKO POSTATI UDOMITELJ ZA DJECU

Poticajno obiteljsko okruženje, u kojem odrasle osobe s pažnjom i ljubavlju skrbe o djeci i osiguravaju im uvjete za normalno odrastanje (odgoj, zdravlje, obrazovanje) od presudnog je značaja za razvoj djeteta u cjelovitu, zdravu osobu sposobnu za samostalan život.

Centar za socijalnu skrb Novi Marof , u skladu s javnim ovlastima i na temelju Zakona o socijalnoj skrbi i Obiteljskog zakona, osigurava smještaj djeci bez roditeljske skrbi i djeci kojima roditelji ne osiguravaju odgovarajuću brigu o njihovim svakodnevnim potrebama u zamjenskim obiteljima – obiteljima udomitelja.

Izdvajanje iz biološke obitelji uvijek je traumatično za dijete i potrebno mu je određeno vrijeme prilagodbe na život u novoj sredini. Ukoliko je moguće djeci osigurati ostanak u školskoj sredini ili u sredini u kojoj je dijete već steklo prijatelje, ukoliko se dijete nađe u sredini u kojoj vladaju slični običaji i u kojoj se živi na sličan način na koji je dijete naviklo, prilagodba na život u novoj obitelji bit će mu neusporedivo lakša.

Na području nadležnosti Centra za socijalnu skrb Novi Marof su samo dvije udomiteljske obitelji za djecu, koja nije srodnička. Zbog toga, kad je potrebno izdvojiti dijete iz biološke obitelji, smještavamo ga u udomiteljske obitelji koje žive izvan područja ovog Centra, što za dijete znači da se, osim od članova obitelji i rođaka, treba odvojiti od svojih prijatelja, napustiti školsku sredinu, osobe koje su mu bliske.

Vjerujemo da u našoj sredini postoje obitelji koje mogu i žele biti udomiteljske obitelji za djecu.

Biti udomitelj za djecu znači spremnost za pomaganje drugima, osobito onima koji trebaju ljubav i sigurnost, spremnost otvoriti svoj dom onima koji tog doma nemaju ili u njemu nemaju potrebnu toplinu, pomoći im da izrastu u uspješnu i zadovoljnu osobu. Biti udomitelj znači dijeliti zadovoljstvo  sretnog odrastanja.

Kad se odlučite postati udomitelj za djecu, javite se u centar za socijalnu skrb, gdje ćete dobiti sve potrebne informacije o udomiteljstvu i o tome kako postati udomitelj.

 

About The Author

Skip to content