Select Page

Udruga udomitelja „Zipka“ u Novom Marofu

Udruga udomitelja „Zipka“ u Novom Marofu

   

 

 

Udruga udomitelja „Zipka“ iz Varaždina i radnici Centra za socijalnu skrb Novi Marof , u suradnji s TP „Trgonom“ iz Novog Marofa, organizirali su 

 15. svibnja, povodom Međunarodnog dana obitelji, druženje s građanima Novog Marofa. Tom prilikom su  predstavili rad Udruge „Zipka“ i ujedno su iskoristili priliku da zainteresiranim građanima pruže informacije o udomiteljstvu kao izvaninstitucijskom obliku skrbi kojeg mogu pružati fizičke osobe.

Predstavnica Udruge „Zipka“, gospođa Marija Ivanušić  i socijalna radnica Centra za socijalnu skrb Novi Marof , Ljubica Šavorić Šantek, koja se bavi poslovima udomiteljstva u Centru, putem Radija Novi Marof upoznale su javnost o značenju udomiteljstva u brizi o pravilnom razvoju djece, o uvjetima za bavljenje udomiteljstvom i o tome kako postati udomitelj.

Na području Novog Marofa još uvijek nema dovoljno udomiteljskih obitelji – zamjenskih obitelji koje će brinuti o djeci bez osnovnih  uvjeta za život u svojim biološkim obiteljima, a djeca se smještavaju na druga područja, čime se otežava održavanje veza s rođacima i adaptacija na nove uvjete života.

Cilj ove akcije bio je približiti javnosti informacije o vrijednosti udomiteljstva i potaknuti osobe koje mogu i žele biti udomitelji da se odluče na podnošenje zahtjeva za izdavanje dozvole za bavljenje udomiteljstvom.

 

 

 

Međunarodni dan obitelji – 15. svibanj

 

 

 

Međunarodni dan obitelji proglasili su Ujedinjeni narodi 1989. godine, a u svijetu je prvi put obilježen 15.05.1994. godine pod sloganom "Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece",  kao odraz značaja što ga međunarodna zajednica pridaje obitelji kao temeljnoj jedinici društva. 
Obitelj je temelj društva, u obitelji i u obiteljskom okruženju razvijaju se ljudi sa svojim karakterom, stavovima, vjerovanjima koji grade svijet u kojem živimo.

U obitelji članovi su vezani ljubavlju, oni pomažu jedni drugima u ispunjavanju fizičkih i emocionalnih potreba. 
Slika obitelji se pod utjecajem društvenih promjena znatno izmijenila i proširene obitelji su postale više izuzetak nego pravilo, ubrzani tempo života ne ostavlja previše vremena da bismo jedni drugima uputili dovoljno toplih riječi ili pogleda, pažnje i razumijevanja. Stoga je zajednička poruka za sve nas da usprkos tome pokušamo očuvati toplinu, zajedništvo, ljubav među svim članovima svoje obitelji, jer obitelj nam je najsigurnija potpora u našem životu.

Skip to content