Select Page

Pomozi mi danas za moje bolje sutra

Pomozi mi danas za moje bolje sutra

Udruga udomitelja i obiteljskih domova „Nada“ iz Ivanca u partnerstvu  s Centrom za socijalnu skrb Novi Marof provodi projekt pod nazivom „Pomozi mi danas za moje bolje sutra“.

U sklopu ovog projekta provode se i aktivnosti promocije udomiteljstva za djecu kojima je cilj mladim obiteljima približiti što znači biti udomitelj te na taj način pobuditi želju da postanu udomitelji za djecu.

 

Pred osamdesetak roditelja djece nižih razreda Osnovne škole u Novom Marofu 5. travnja 2016. godine održano je predavanje pod nazivom „Pomozi mi danas za moje bolje sutra“,  a predavačice su bile Katarina Maček, socijalna radnica , zaposlena  u Forumu za kvalitetno udomiteljstvo djece i stručna suradnica Udruge „Nada“  i  Ivana Županić, socijalna radnica Centra za socijalnu skrb Novi Marof, te Mladenka Ravenski, predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece i predsjednica Udruge „Nada“, a i sama dugogodišnja udomiteljica za djecu.

1

 

 Sudionicima predavanja,  koji kao roditelji  znaju koliko je za razvoj djece važna obitelj i sva ljubav i briga koju djeca dobivaju u obitelji, ukazali smo na to kako je i djeci koja zbog neadekvatne roditeljske skrbi ne mogu živjeti u svojim biološkim obiteljima potrebno osigurati odrastanje u poticajnom obiteljskom okruženju, te kako je važno imati udomiteljske obitelji koje mogu takvoj djeci pružiti sigurnost i ljubav u svom domu. Istaknute su prednosti udomiteljske obitelji u odnosu na institucije u odrastanju djece, te su prikazane poruke udomljene djece o tome kako djeca sama vide život u udomiteljskim obiteljima.

 

 

 

2

 

"Obitelj su ljudi koji te vole a nisu te rodili"

 

promocija 2. promocija 3.

Iznijete su osnovne informacije o uvjetima i o postupku dobivanja dozvole za bavljenje udomiteljstvom koje propisuje Zakon o udomiteljstvu.

 

Mladenka Ravenski, predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece  i predsjednica Udruge udomitelja i obiteljskih domova „Nada“ iz Ivanca, koja je izuzetno angažirana 3na promociji udomiteljstva za djecu, govorila je o osobnim iskustvima bavljenja udomiteljstvom. Iz njeno izlaganja zaključujemo kako unatoč teškoćama tijekom odrastanja udomljene djece, koje imaju i biološki roditelji,  ostaje osjećaj zadovoljstva zbog saznanja da ste pomogli nekom djetetu, a sebe i članove svoje obitelji obogatili za brojna iskustva obiteljskog života u kojem udomljena djeca postaju ravnopravni članovi, a nerijetko i nakon osamostaljivanja zbog međusobne emocionalne povezanosti nekad udomljena djeca ostaju u trajnom kontaktu s udomiteljskom obitelji. 

 

Prema trenutnim podacima 21 dijete s područja nadležnosti Centra za socijalnu skrb Novi Marof je smješteno u udomiteljskim obiteljima, no samo 5 njih na području naše nadležnosti.

 

Za razliku od okolnih područja Varaždina, Ivanca i  Ludbrega, udomiteljstvo je kod nas puno slabije razvijeno. Centar za socijalnu skrb Novi Marof je i dosad brojnim aktivnostima nastojao zainteresirali mlade obitelji s ovog područja za bavljenje udomiteljstvom za djecu, a vjerujemo da ćemo se i ovim predavanjem približiti tom cilju.

 

 

 

 

Antonija Maltar,

ravnateljica Centra za socijalnu skrb Novi Marof

 

 

 

Skip to content