Select Page

Humanitarni paket za središnju Hrvatsku

Humanitarni paket za središnju Hrvatsku

Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof je, u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Novi Marof, provodilo projekt „Humanitarni paket za središnju Hrvatsku“.

Riječ je o projektu Hrvatskog Crvenog križa za koji su osigurana sredstva iz Europskog socijalnog fonda. Projektom je obuhvaćeno više od 20.000 korisnika s područja Međimurske, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Karlovačke, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije.

Ukupna količina hrane, odnosno više od 60.000 paketa hrane za područje navedenih županija, osigurana je krajnjim korisnicima projekta prema sljedećim kriterijima:
1. Korisnici zajamčene minimalne naknade evidentirani od centara za socijalnu skrb,
2. Osobe starije od 65 godina koje nisu korisnici ZMN, s prihodom do 1.500 ili 2.000 HRK u samačkom ili dvočlanom domaćinstvu,
3. Jednoroditeljske obitelji s maksimalno 3.120 kuna prihoda mjesečno,
4. Obitelji s 3 i više djece s ukupnim prihodima mjesečno nižim od 5.705 HRK (prosječna neto plaća u svibnju 2016. prema DZS),
5. Zaposlene osobe koje 4 i više mjeseca nisu primile plaću te druge siromašne osobe koji su stalni korisnici pomoći u paketima hrane HCK i DCK.

Prema istim kriterijima, korisnicima paketa hrane jednokratno je osigurano i 21.500 paketa higijenskih potrepština.

Provedba projekta „Humanitarni paket za središnju Hrvatsku“ je na području Gradskog društva Crvenog križa Novi Marof dovršena 31. srpnja 2017. godine zadnjom podjelom paketa hrane i higijenskih potrepština za korisnike projekta s područja šest jedinica lokalne samouprave: Grad Novi Marof, Grad Varaždinske Toplice, Općina Ljubešćica, Općina Breznički Hum, Općina Breznica i Općina Visoko. Prema obavijesti Gradskog društva Crvenog križa Novi Marof, koji nas je redovito obavještavao o provedbi projekta i o korisnicima, tijekom provođenja projekta je na ovom području podijeljeno ukupno 816 paketa hrane i 272 paketa higijene, što je ukupno iznosilo oko 12 tona ukupne humanitarne pomoći vrijednosti 85.005,51 kn. Projektom je obuhvaćeno 294 korisnika, odnosno 222 kućanstva. Od ukupnog broja korisnika, s područja Grada Novog Marofa bilo je 130 korisnika, s područja Grada Varaždinske Toplice 69 korisnika, Općine Ljubešćica 31 korisnik, Općine Breznički Hum 14 korisnika, Općine Breznica 20 korisnika i područja Općine Visoko 30 korisnika.

Među korisnicima projekta bio je značajan broj korisnika zajamčene minimalne naknade , kojima je ovo pravo priznato rješenjem Centra za socijalnu skrb Novi Marof. Dodjelom paketa humanitarne pomoći ublažile su se njihove egzistencijalne teškoće i olakšalo im se zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.

Skip to content